2011. január 9., vasárnap

nagy aranka

Termés:
A tok kissé lapított gömb alakú, fala elhúsosodik, szabálytalanul nyílik. A mag széles tojásdad, sárgásbarna vagy barna, finoman érdes, 1,2-1,4 mm. A arankafélék között a legsimább magja van.

Csíranövény:
Sziklevél nélküli 7-8 mm hosszú, fonálszerű képlet. A gyökér el nem ágazó, csak víztartási és támasztó funkciója van. A fonálszerű rész körkörösen kereső mozgást végez, így keresi meg a gazdanövényét, mellyel érintkezve szívógyökereket bocsát a gazdanövénybe és rátekeredik, miközben a gyökérrész az első két nap után elhal.Kifejlett növény:
Egyéves, vastag, narancspiros, elágazó szárú növény. Virágai zöldesfehérek, tömött fejecskében állnak. Bibeszál kettő van, végei gömbösek. A párta a csészéből alig áll ki.

Elterjedés:
Az Alföldön és a Dél-Dunántúlon gyakoribb, de mindenütt előfordul, sok gazdanövénye van. A herefélék mellett megtalálható a paprikán, paradicsomon, a tökféléken, burgonyán és káposztaféléken. A Leguminosae család nem a legfontosabb gazdanövénye. A gyomnövények között elsősorban a Chenopodiaceae, Polygonaceae, Compositae és Umbelliferae család növényein élősködik.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése