2011. január 9., vasárnap

mezei árvácska

Termés:
Háromoldalú toktermése éréskor három kopáccsal hasad. Tojásdad magvai sárgák vagy sárgásbarnák, kissé fényesek.Csíranövény:
A sziklevél alatti szárrész gyengén fejlett, kissé kékes. A sziklevelek oválisak, enyhén tojásdadok, a csúcsukon lekerekítettek, rövid nyelűek. Az első levelek oválisak, tojásdadok, majdnem kerekdedek. Az első levél széle enyhén hullámos, a második levélnél ez kifejezettebb, és a levélnyél is hosszabb. A harmadik levél nagyobb, s oldalanként két széles, tompa fog található, mintha nagy fűrészfogas lenne. A felső fog széles, néha enyhén kicsípett. A negyedik levélen több a fog, csúcsa lekerekített, alapjánál kissé szíves. A sziklevelek és az első levél rendszerint kissé elszíneződnek, kékes violás színűek, a többi levél zöld, alul halványabbak.Kifejlett növény:
Egyéves, kis-közepes termetű, igen változó, gyéren szőrös növény. Alsó levelei kerekdedek, hosszú nyélbe keskenyedők, a felső levelek keskenyedők, szélük csipkés fűrészes. Legfelső levelei lándzsásak. Pálhalevelei ± szárnyasan szeldeltek. A sarkantyús szirom 7-15 mm, a virág hosszú kocsányon ül. A sárga (a felső szirom néha kék) szirmok a csészénél nem hosszabbak.
Elterjedés:
Mindenütt előfordul, szántókon, kertekben, ültetvényekben egyaránt, de a nem művelt területeken is rendszeresen kel, sőt tömeges lehet, elsősorban a savanyú talajokon. Jelentős gyomnövény főleg a Dunántúl nyugati részén, a hegyvidékek savanyú talajú szántóin, valamint a Nyírségben lehet.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése