2011. január 13., csütörtök

átoktüske

Termés:
A termés illetve a szem egy 5-6 mm-es, tojás alakú, erősen tüskés burokba zárt. Ez a burok 2-4 füzérkét zár be, de csak egyetlen virág termékeny. A szúrós termés általában 2 (3) magot tartalmaz, színe a szalmasárgától a világos ibolyáig terjed. A termés tüskéi elállók vagy visszahajlók, az alsók többnyire rövidebbek és vékonyabbak, a felsők hosszabbak (akár 4-5 mm is lehet), alapjukon általában szőrösek.Csíranövény:
A legfiatalabb középső levél begöngyölt. A levél nyelvecskéje hiányzik, helyén rövid szőrök alkotta (0,5-1,5 mm) koszorú található. A levéllemez sima, lapos vagy csavarodott, szélei érdesek.

Kifejlett növény:
Egyéves, közepes termetű, lekönyöklő és legyökerező növény. Kopasz, a füzérkéi erősebben, a levélszélek gyengébben szőrösek. Levelei nagyobbak, fokozatosan keskenyedők, a levélhüvely felfújt, a nyelvecskét szőrkoszorú helyettesíti. A füzér rövid, benne kevés füzérke van.Elterjedés:
Adventív növény, a meleg homoktalajokat kedveli, így elsősorban a Duna-Tisza közi homokvidékeken terjedt el, helyenként nagyobb tömegben. Terjedését tüskés terméscsomói megkönnyítik. Terjedésében az emberek, állatok, a szállítás nagy szerepet játszik. Kellemetlen megjelenési formájával zavarja a termesztést és elsősorban a zöldségkultúrák ápolását.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése