2011. március 23., szerda

kúszó boglárka

Termés:
Az aszmagcsoport gömb alakú. Az aszmagok ferdén fordított tojásdad alakúak, laposak, szegélyük keskenyebb. A csőr egyenes vagy enyhén görbült, az aszmag hosszának mintegy harmada. Az aszmag felülete világosbarna, gyengén domborodó.Csíranövény:
A sziklevelek tojásdad alakúak, lekerekítettek, nyelesek, 5-7 mm hosszúak. Az első levelek hármasan hasadtak, szélességük azonos, vagy kissé nagyobb a magasságuknál, s a három részen apróbb fogak találhatók. A levelek felül és széleiken rövid, szórt szőröket viselnek. A későbbi levelek többszörösen szeldeltek.

Kifejlett növény:
Évelő, bojtos gyökérzetű növény. Leveles indái a csomóknál legyökereznek. Tőlevelei hármasan összetettek, a középső levélke nyele hosszabb, a levélkék szabálytalanul fogasak. Csészelevelei a szirmokhoz simulók. Virágai nagyobbak, fénylő aranysárgák.
Elterjedés:
Nedves területeken, gyepekben gyakori. A magas talajvízszintet jelzi. Indáival is jól szaporodik. A rendszeres talajművelést rosszul tűri, a tarlókon gyakoribb lehet. Réteken kiszorítja az értékesebb füveket. Zölden mérgező, szárítva takarmányozható. Szénája ugyan nem mérgező de tápértéke csekély.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése